Posted by: bartwoord | February 25, 2009

Leve de Azerbeidzjaanse Monarchie?

Op 18 maart staat hier een referendum gepland over door de regering voorgestelde wijzigingen aan de grondwet. Op het stembiljet zullen 29 vragen komen te staan die de brave Azerbeidzjaanse burger allemaal afzonderlijk mag beantwoorden met ja/nee of voor/tegen.

Drie wijzigingen zijn controversieel:

– het afschaffen van de dubbele termijn voor het presidentschap;

– het afschaffen van verkiezingen tijdens oorlogstijd;

– het verbieden van het fotograferen van personen zonder hun toestemming.

Alle drie de wijzigingen kunnen niet anders worden gezien dan binnen de nationale context van een groeiend autoritair totalitair regime zonder accountability en vrije, pluriforme media. De huidige leider (Ilham Aliev) is de zoon van de vorige leider (Heydar Aliev) en naar aanleiding van het voorgestelde afschaffen van de presidentstermijn wordt dan ook al sarcastisch gesproken over het ontstaan van een monarchie.

Daadwerkelijke publieke discussie over het referendum is dan ook afwezig. Anti-referendum activisten worden opgepakt en net als bij de presidentiele ‘verkiezingen’ in oktober 2008 is een van de populairste nieuwswebsites van het web gehaald. Niemand verwacht eerlijke verkiezingen, maar er zullen geen internationale waarnemers zijn. RFE/RL heeft gelijk als ze schrijven in een artikel ‘Azerbaijan – Turkmenistan of the Caucasus‘: “Unlike Belarus and the countries of Central Asia, Azerbaijan in the 1990s had viable opposition parties and media that were independent of the state. Political competition was rigged and heavily managed, but it existed nonetheless. However, over the last five years, Baku has moved steadily and rapidly toward a Central Asia-style dictatorship — the kind of regime that most easily finds accommodation with Moscow.”

De facto is het op geen enkele manier beter dan de situatie in Wit-Rusland en ik vraag me daarom af waarom Azerbeidzjan niet tevens wordt gezien als mogelijke afvaller bij de ‘Eastern Partnership‘ kwestie. Het feit dat de Nabucco pijplijn inmiddels prioriteit nummer 1 is van de Commissie en een groep lidstaten zal zeker een aanzienlijke rol spelen.

Advertisements

Responses

  1. Democratie en mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Je ziet dit ook bij Hillary mbt China. Jonge politici zijn daarbij toch een beetje het geweten van de machthebbers. Maw: keep up the good work!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: